Căcarea în Teleorman, acum 107 ani

 

În 1911, un fruntaş liberal, George Diamandy, edita săptămânal  o publicaţie care se chema „Revista Democraţiei Române”. Pe lângă politichie sau bârfe culturale domnul în cauză era pasionat şi de un fel de sociologie primitivă.  Pe chestia asta şi-a rugat abonaţii învăţători şi preoţi (deh, „fruncea” satelor) să facă un fel de monografii ale localităţilor unde munceau, care să cuprindă un scurt istoric, date despre starea economică, gradul de alfabetizare al oamenilor, starea igienico-sanitară, modul în care se îmbracă sătenii, infracţionalitate, etc.

În numărul 7, din 13 martie 1911, a fost tipărită o anchetă despre comuna Vânători din judeţul Teleorman, făcută de învăţătorul local Darvin (fix aşa!) C. Voiculescu.  La capitolul „Acarete”(sic), domnul învăţător scrie:

„ Latrinele nu sunt intrate în mintea lor ca practice. Şi în această privinţă sunt refractari, iar ca argumente opun: „ se împute aerul”sau „ ne e scârbă să vedem atâta murdărie la un loc” aşa că excrementele şi le depun după case, după paie şi imediat câinii, porcii, etc le mănâncă. În tot satul nu se găseşte nici o latrină (afară de aceea de la şcoală).”

Învăţătorul se pare că avea dreptate, mai ales că la o simplă căutare pe Wikipedia am aflat că Vînători, acum sat din comuna Lisa a purtat până în 1883 numele de „Căcănău”.

Aş putea să forţez un fel de arc peste timp. Locul de baştină al lui Liviu Dragnea nu e departe de Vânători. Cum şeful PSD este un tradiţionalist ( îi trage cu ţărişoara şi neamul, vine din când în când deghizat în costum popular pe la paranghelii câmpeneşti, îi dă cu familionul creştin tocmai el, divorţatul) putem crede că a mai prezervat şi alte frumoase obiceiuri. Ascunde în continuare mizeria după paie, preş sau Casa Poporului  şi îşi încurajează animalele din dotarea sa politică, fie ele porci, boi, papagali sau maimuţe dresate să mănânce căcat la greu.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s