USR: Pulverizarea unui grup conjuctural

 

Dacă mă uit la ce se întâmplă în USR, cred că toată lumea are dreptate și că asist la finalul așteptat al unei chestii făcute cu cap, dar fără coadă. Sunt momente când apare o massă critică de votanți dezamăgiți de dreapta și stânga tradiționale, care pot fi coagulați spre un ”partid minune”. PRM, în 2000, sau PP-DD au fost până la urmă doar niște autobuze care au transportat oameni în Parlament. Cei mai șmecheri dintre ei au auterizat în cele din urmă la unul dintre cele două mari partide existente acum, ăia mai tembeluți au ieșit în decor sau au ajuns chiar la pârnaie. Vehiculul, s-a dezintegrat de fiecare dată. Anul trecut USR părea o făcătură mult mai rafinată decât predecesoarele sale. Avea un discurs antisistem fără amenințări cu execuții publice, nu promitea să împartă tractoare și câte 20.000 de euro luați din neant de căciulă electorală, nu avea pe listele de candidați infractorii notorii care încercau să scape de o excursie la beci.  Greșeala a fost una de sistem, pe care, ca să mă dau mafaldă, am surprins-o aici acum ceva vreme :

(https://istoriiincalcite.wordpress.com/2017/01/09/uniunea-cu-de-toate/).

Strategia lui Nicușor Dan, care se rezuma la ”hai să dăm mână cu mână” nu putea să țină la nesfârșit. Ea era un fel de ”mai văd io” în funcție de împrejurări. La recentul congres de la Cluj l-au ales președinte dar structurile de conducere erau împănate de oameni cu agende diferite de ale lui.  Era gașca lui Cristi Ghinea, care-l caută pe Cioloș cu lumânarea. Mai era un grup de ONG-iști libertarieni, ecologiști sau stângiști, lgbt-iști.  Pe treaba cu familia tradițională, dealtfel încă neimportantă, ambele părți aveau dreptate. Nicușor, fiindcă nu voia să îndepărteze electoratul tradiționalist, pe neo-conservatori, să se pună rău cu Biserica Otrodoxă Română. Ceilalți, pentru că și-ar fi fidelizat un segment electoral libertarian, secular, modernist, mic dar vioi. Eu dacă aș fi fost în locul președintelui demisionar aș fi cerut ca partidul să nu se pronunțe în problemă, să îndemne în cazul unui eventual referendum simpatizanții să voteze după cum îi taie capul. Oricum mai e destul timp până la alegeri și problema are toate șansele să fie uitată sau îngropată. Treaba e alta. Povestea a fost un pretext iar pe Nicușor l-au devorat propriile progenituri. Și fără el au rămas acolo atâtea grupări divergente încât prevăd că va fi și mai departe un ”război civil” în interior. Cu sau fără fondator, cu sau fără ”minunea blondă” Cioloș, USR și-a cam mâncat mălaiul fără E-uri și și-a cam băut hameiul.

P.S.: Duminică, pe 4 iunie, seara de la ora 19, mă puteți audia vorbind despre ”Securitate și masonerie” la Clubul Bluzz, de pe strada Plantelor numărul 25. Fiindcă în ultima vreme am stat călare pe dosarele masoneriei de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității voi veni cu informații multe și în premieră. Vă aștept să trăncănim serios la o bere în curte.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s