Cazul Chirtoacă: S-a făcut pârtie

 

Acum vreo zece ani s-a nimerit să fiu la Chișinău, chiar în sediul Partidului Liberal, când a fost ales Dorin Chirtoacă primar. A fost veselie mare, șampanie, junele circula vesel cu un colan cu mutra lui Ștefan cel Mare și ștrasuri albastre pe piept. Toți analiștii de ocazie îl dădeau drept viitorul vector al unirii, ba chiar unii îl vedeau pe fostul redactor de la ”Surprize-surprize” drept un fel de voievod întregitor al neamului. Atunci Voronin era în cădere liberă iar Dodon juca la juniori.  N-a fost să fie. Motivele ar fi mai multe. Mai întâi, așa cum există partid-stat sau partid-mafie, Dorin avea în spate un partid-unchi. Adică Mihai Ghimpu, un bătrânel țâfnos, care are un talent special să calce în toate străchinile politice posibile și să se  certe cu toată lumea. Vorba unui amic moldovean: ”Ghimpu iesti un schin care-ți întră-n cur și arie paranoie la politichie”. Dorin Chirtoacă nu a tăiat niciodată cordonul ombilical care-l lega de bunelul scandalgiu, nu a ajuns niciodată la un majorat politic real. Nu a încercat niciodată să se delimiteze de dansul temperamental pe care-l făcea moșul cu Plahotniuc, de exemplu.

Pe de altă parte, singurele inițiative personale ale lui Chirtoacă au fost în ceea ce privește România. În 2009 a plimbat autobuze cu votanți cetățeni români și moldoveni în același timp prin Chișinău și l-a scos pe tetea Băsescu președinte. Faptul că s-a și făcut cumătru cu marinarul expirat, prin creștinarea progeniturii numitei Eba nu a făcut decât să mărescă falia dintre el și lumea politică românească nebăsistă.

Habar n-am dacă domnul Dorin a învățat șmecherii cu parcări de la amicul lui (tot) Dorin dar Cocoș. Nici nu sunt sigur dacă s-a dedulcit la parandărăt sau doar a picat într-o capcană. În schimb anul trecut, când am fost la Chișinău nu am văzut ca orașul să arate mult mai bine decât în momentul în care a fost ales Chirtoacă. Manevra cu arestarea pare să fie sfârșitul unui embrion care putea să crească dar s-a fosilizat.

Ghimpu se joacă cu focul a nu știu câta oară. A anunțat că iese de la guvernare și trece în opoziție. Asta ar putea însemna alegeri anticipate pe care să le câștige Partidul Socialiștilor și implicit un dezastru pentru cauza unionistă și pro-europeană. Sper să aibă atâta minte cât să nu facă asta.

Pe de altă parte, o eventuală dispariție a Partidului Liberal de pe scena politică  de la Chișinău ar putea să fie un vânt în pupa pentru Partidul Acțiune și Solidaritate și Maia Sandu. Dacă vor fi alegeri la termen și Dodon o să-și mai dea până atunci cu stângul în dreptul de câteva ori, PAS s-ar putea transforma într-o structură pro-occidentală și pro-românească bine articulată și coerentă care să ducă Moldova de peste Prut într-o direcție bună și pentru noi și pentru ea.

 

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s