Cum a omagiat Poșta Română un criminal de război

 

Închipuiți-vă un text apărut într-un ziar local din Austria, care ar suna cam așa: ”Ieri, fii satului Braunau am Inn au evocat personalitățile mai multor oameni de seamă născuți aici, printre care Adolf Schicklgruber, veteran al celor două războaie mondiale, pictor talentat, primul om din localitate care a încercat să dea examen de admitere la Universitatea de Arte Frumoase din Viena. Cu această ocazie Poșta Austriacă din localitate a lansat un plic omagial cu portretele celor mai importanți braunaueni, printre care și Adolf.” Cred că v-ați prins despre cine e vorba și vă dați seama ce scandal ar fi ieșit.

Apoi, citiți și textul ăsta, apărut în ziarul Crai Nou din Suceava, pe 4 decembrie 2013 despre o evocare a personalităților din localitatea Frătăuții Vechi: ”    Economistul Ion Burciu a prezentat, succint, viața și activitatea lui Modest Isopescu, fost colonel de jandarmi. A lucrat la Jandarmeria din Rădăuți. Acesta a luptat pe front în cele două războaie mondiale. A fost primul bucovinean care a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, apoi Școala Militară de Ofițeri. La oficiul poștal din localitate a fost lansat un plic care are pe față portretele lui Dimitrie, Modest și Claudiu din neamul Isopeștilor, plicul fiind obliterat cu ștampila de zi a oficiului poștal local.” (http://www.crainou.ro/2013/12/04/familia-isopescu-mandria-fratautenilor/)

Unde e problema?! Locotenent colonelul de jandarmi Modest Isopescu nu a luptat pe front în ambele războaie mondiale. În al doilea a fost prefectul județului Golta din Transnistria, aflat sub ocupație românească. Acolo s-a ocupat cu organizarea unor lagăre pentru evrei și țigani, a ordonat execuția prin împușcare a mii de oameni ajunși acolo în ”supra-numerar”, a lăsat să moară de  inaniție alte mii de oameni, nu a combătut molimele care bântuiau printre deportați, de unde a rezultat un alt număr mare de victime. A mai fost acuzat de malversațiuni financiare, abuzuri sexuale și comportament abuziv în funcție și în 1945 a fost condamnat la muncă silnică pe viață.

Mai mult ca sigur, domnul economist care i-a povestit viața ”succint” știa despre cine e vorba, dar, deh, a contat mai mult că domnul consătean a fost primul din zonă care a făcut facultatea de sport, așa ceva nu putea fi neomagiat. Mai interesant este că o instituție a statului român, poșta, a girat din prostie un ”plic de o zi” cu mutra unui criminal de război. Așa a apărut o raritate filatelică.  Aștept cu interes ca Poșta Română din Caracal să pună în circulație un plic cu poza lui Ion Rîmaru, ”un eminent fiu al urbei, student la Facultatea de Medicină Veterinară din București”.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s