Plahotniuc: A fost sau n-a fost?

 

Acum 12 zile, o știre străfulgera prin mass-media românească: s-a încercat asasinarea ălui mai mogul dintre mogulii Moldovei, Vlad Plahotniuc. Cealavecul Plaha, băiat bun, are aproape de toate: televiziuni, bani, influență, monede vechi și cărți aranjate după culoarea coperții, partid cu oameni cumpărați. Un singur lucru îi lipsește, nu are popularitate și nici charismă. Pe scurt, e un fel de Dan Voiculescu în variantă moldovenească. Fost militar sovietic în niște structuri speciale și îmbogățit din afaceri cu statul, exact ca și varanul aflat după gratii la grădina zoologică Jilava, el poate să facă pomeni, filme propagandistice despre el însuși, să meargă în mâini, că nu păcălește pe nimeni. Degeaba clamează că e un pro-european și că vrea binele țărișoarei, că lumea nu-l prea ia în serios ca om bine intenționat. I s-a lipit eticheta de combinator cu oricine și orice în folosul propriu. Văzând că Maia Sandu și ai ei riscă să-l înfunde de tot pe segmentul electoral pro-european și unionist, i-ar fi trebuit o lovitură de imagine. Înainte de consiliul național al partidului său, aflat la guvernare, ca din senin, autoritățile moldovenești și ucrainene au anunțat că au dejucat un complot care viza moartea căpriorului. A apărut și un filmuleț în care niște ipochimeni discutau chestii filozofice și cum să-l achite pe Vlad, dacă să folosească pistoale cu amortizor sau aruncătoare de grenade. Am stat și m-am întrebat de ce nu voiau să încerce cu avioane Suhoi sau cu un batalion de tancuri…Alexandru Jizdan, ministru de interne și om de casă a lui Plaha, a mormăit ceva cum că atentatul era comandat de la Moscova și că a arestat mai multe persoane. Totul fără nume și fără  identități clare, semn că în Moldova sistemul e mult mai opac decât la noi. Între timp, a curs multă apă pe Prut și pe Niștru, dar vestiții comanditari au rămas tot în umbră. Doar niște surse din procuratura de la Chișinău au sugerat că ei nu ar fi FSB-ul sau mafia rusă, cum se lăsase să se înțeleagă inițial, ci ”doi moldoveni, unul dintre ei o fiind o autoritate criminală, care se află acum în orașul Moscova din Rusia”.

O parte dintre arestați se cer și ei afară de la ”izolator” (iată cum se cheamă arestul preventiv peste Prut).

La adăpostul perdelei de fum, lăsate de ”asasinat”, ”europeanul” Plaha și rusofilul Dodon par să se fi înțeles asupra modificării sistemului electoral pentru parlamentare, care va avantaje partidele și candidații cu mulți bani. Deasemenea, sunt semne că au bătut palma și cum să căpușeze diverse instituții de stat care mai pot fi încă mulse.

Toate astea mă fac să mă întreb sincer care e realitatea în cazul pretinsei tentative de omor de la Chișinău și să mă gândesc la ce strategii propagandistice are planificate domnul Vlad Plahotniuc mai departe.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s