Turnătorul tehnocrat

 

Acum mulți ani făceam interviuri cu personaje venerabile (ca vârstă) pentru Plai cu Boi, revista lui Mircea Dinescu. Unul dintre ăia cu care am stat de vorbă a fost Constantin Bălăceanu-Stolnici. Era cu ceva timp înainte să-i apară pe piață dosarul de rețea de la Securitate. Omul, bine crescut în aparență, cult și vioi mental mi-a spus tot felul de chestii interesante din copilăria lui și din perioada imediat  post-belică. La un moment dat, l-am întrebat brusc dacă a turnat la băieți. Am văzut că nu-i prea place întrebarea și a dat un răspuns evaziv din care reieșea că era aproape imposibil să nu colaborezi. La sfârșit după ce închisesem reportofonul, mi-a zis că pentru o carieră profesională bună, în interesul științei, erai obligat să faci mici compromisuri. Din actele ieșite de la CNSAS a rezultat că ale lui au fost atât de mici încât, plecat în vizită în Occident cu voie de la poliție a desenat schemele caselor redactorilor de la Europa Liberă cu care a interacționat. Nu de alta, dar avea o memorie bună iar tovarășii abia așteptau ca la ordin să plaseze ”tehnică” sau poate chiar o bombiță în apartamentele dușmanilor de clasă. De atunci încolo am observat că au fost tot felul de ”delatori-tehnocrați”: chimiști care pentru o ieșire la un congres la Paris făceau rapoarte despre cât de ostili sunt unii din emigrație, filologi care-și turnau lectorii străini ca să se poată perfecționa în continuare, ingineri care raportau ce colegi au mai multă cafea și aduc țigări străine ca să poată studia tehnologia de vârf a capitaliștilor, istorici care-și dădeau pe goarnă colegii să nu ne ia ungurii Ardealul.

Nu m-a mirat când am văzut că Mugur Isărescu era pentru unii și sursa Manole. Bineînțeles, se oferea să tragă de limbă diverși diplomați acreditați la București în interesul economiei naționale. Așa cum, tot pentru bunul mers al treburilor din lăuntru stă cocoțat de 27 de ani în fruntea Băncii Naționale a României.

Tot la Plai cu Boi i-am luat un interviu și prințului Șerban (Bani) Ghica, un tip senzațional. Era un țărănist vechi,ruigbist de performanță, inginer cu studii politehnice  terminate magna cu laude la Bristol, în Marea Britanie. După mulți ani de pârnaie, îngrozitori, ajunsese antrenorul echipei de rugby Constructorul Buzău cu care făcea performanță, deci tot un fel de tehnocrat, dar sportiv. L-am întrebat și pe el dacă a sifonat la instituția menționată mai sus. Mi-a răspuns: ”Domnule, mi-au propus de multe ori să semnez angajament cu ei și să torn. În pușcărie și imediat după eram așa încrâncenat că i-am refuzat ferm. Ultima oară mi-au propus mult mai târziu când echipa trebuia să plece la un cantonament în Bulgaria. Le-am răspuns că am stat mulți ani în Marea Britanie și nu mă interesează neapărat să văd o țară socialistă prietenă. Constructorul a plecat în cantonament condusă de secund.”

Nu știu dacă doar cu Bani se face primăvară, dar au existat și tehnocrați neturnători care nu au mâncat zoaiele putrede ale Securității pentru un avantaj iluzoriu. ( mai multe despre prinț, aici:  http://jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/viata-mea-e-un-roman/noblete-modestie-princiara-38601.html )

 

 

 

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s