Pe lângă Dodonul neliniştit

 

Fiindcă la Bucureşti se întâmplă în continuare chestii spectaculoase, putin(ă) lume s-a mai preocupat de tumbele saltimbancului rusofil de peste Prut. După ce a exibat la Moscova harta Moldovei mari, Igor Dodon a făcut zilele astea şi un turneu la Bruxelles, pe la mai marii UE şi NATO. În primul rând n-am înţeles ce a fost în capul oficialilor de acolo că s-au grăbit să-l primească pe ciolovecul ăsta băgător de zâzanie. Era previzibil ce o să spună: că vrea denunţarea Acordului de asociere Moldova-UE, că nu doreşte deschiderea unui birou al NATO la Chişinău, a anuţat că nu doreşte participarea militarilor moldoveni la exerciţii comune cu cei români şi alte chestii asemenea. Practic, Dodon şi-a făcut numărul obişnuit, ceva mai calm, fără să mai bată darbana că UE înseamnă pederaşti şi droguri iar NATO e un jandarm mondial care vrea să dea Moldova pe mâna sadicilor jandarmi români care să o siluiască, să o bată şi să o oprime.

Guvernul lui Pavel Filip, în teorie pro-european, a încercat să replice prin nişte comunicate confuze.

Pun lipsa de reacţie fermă a aşa numiţilor pro-europeni din parlamentul Moldovei de peste Prut pe seama unei  înţelegeri pe sub masă între oligarhul Vlad Plahotniuc, şeful Partidului Democrat din Moldova şi Dodon. Miliardarul, ca şi trustul său de presă, îl vor lăsa pe „prezident” să latre şi să-şi facă numărul scârbos-antiromânesc, iar parodia lui Ştefan cel Mare va închide ochii la manevrele PDM care va încerca să pună mâna pe toate instituţiile de stat care mai pot fi stoarse de ceva. Din câte am auzit, la compania Moldovagaz, o chestie strategică care depinde de Gazprom, va fi instalată o marionetă a lui Palhotniuc, cu voie de la Dodon şi Moscova. Până la alegerile parlamentare din 2018, magnatul blând care a supt de la mai mulţi berbeci mai poate storce câteva miliarde de dolari şi ar putea transforma Basarabia într-o parcelă economică personală, luată cu chirie de la Moscova.

Acum, singurii care ar mai putea face ceva sunt oamenii de la Partidul Acţiune şi Solidaritate, care ar putea coagula în jurul lor pro-europenii cinstiţi. Dacă la Bucureşti o ordonanţă ticăloasă a fost abrogată de către stradă, la Chişinău nu se poate întâmpla la fel cu iniţiativele dăunătoare ale lui Dodon?

În felul acesta, soarta Moldovei s-ar decide după alegerile parlamentare, unde o structură pro-europeană şi pro-unionistă coerentă ar putea să răstoarne situaţia.

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s