S.O.S. Hanul evreilor

Luat cu revoluția, Dragnea, Grindeanu și ordonanța, era să scap din vedere un eveniment dureros care se petrece de mult timp chiar sub nasul meu. E vorba de agonia uneia dintre cele mai vechi clădiri din București, cunoscută sub numele de Hanul evreilor sau Hănișorul Sfinților. Ea a fost construită undeva la sfârșitul secolului XVIII și, lucru de mirare după ce a pățit, nu a căzut încă de tot.Se află pe Strada Sfinților la numărul 13. După datele mele, e în patrimoniul Primăriei Sectorului 2. După 1990 hanul, frecventat în zilele lui de glorie de negustori  evrei veniți din Galiția, Germania și Rusia (de aici și numele sub care era cunoscut) a început să se degradeze progresiv. S-au aciuiat acolo, nu știu cât de legal, mai multe familii de domni țigani care numai de starea imobilului nu s-au preocupat. În curtea unde pe vremuri intrau căruțele cu marfă se petreceau bătăi, scandaluri și manelăreli, iar într-unele camere a funcționat acum câțiva ani un bordel cu curve obosite.

Acum câteva zile, de la zăpadă, pur și simplu s-a prăbușit o scară interioară și un perete mare. Au apărut pompierii și poliția locală, care au decis să evacueze hanul. Familiile de acolo au fost obligate să-și strângă calabalâcul și au fost pilotate spre un centru de asistență socială. Tare îmi e teamă să nu se petreacă o nouă crimă la adresa patrimoniului Bucureștiului. Vis-a-vis, până acum câțiva ani, se afla Hanul Cernica (proprietate istorică a mânăstirii cu același nume), o bijuterie a arhitecturii vechi românești, cu cerdac și scări din lemn sculptat. A fost demolat și în locul lui e o parcare. Mai sus, pe Calea Moșilor, se află într-o stare de degradare aproape de colaps Hanul Solacolu, o clădire cu o istorie absolut fabuloasă, despre care am făcut și un film documentar.Sper să nu se întâmple așa și pe Sfinților numărul 13 (curat ghinion) și primăria să încerce să reabiliteze edificiul.Trebuie să spun că se află în buricul târgului, zonă excelentă pentru rechinii imobiliari. Dacă primăria va da așa numita autorizație de dezafectare va face clar jocul unor mafioți care vor trânti cine știe ce clădire de birouri.

Din cauza asta fac apel la primarul Mugur Toader să nu continue politica destructivă a infractorului Neculai Onțanu și să lipsească Bucureștiul de o altă clădire istorică.Mai fac apel la viceprimarul Dan Cristian Popescu (de fapt, amicul meu din copilărie Cristi), în care am încredere, să facă tot ce îi stă în puteri să stopeze o potențială demolare. Pe dumneavoastră, cei care citiți textul de față, vă rog să-l răspândiți cât mai mult, așa încât să-i doară pe asasinii imobiliari și aceștia să nu poată acționa.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s