Eroare de sistem

 

Sebi Ghiță, mai ceva decât tovarășul Nicolae Ceaușescu la 14 ani, a intrat în crunta semi-ilegalitate. Stă pitit în cine știe ce mină părăsită, de unde lansează diverse mitralii, unele cu gloanțe oarbe, ale cu muniție de război  împotriva ”opresorilor de clasă”. Autoritățile simulează că-l caută. La fel ca și ilustrul înaintaș, vrea să schimbe un sistem care nu convine unor grupuri mafiotice și unor puteri străine, un mecanism care adoptase niște valori ale statului de drept și părea integrat în concertul european de justiție și al comunităților de informații.

Florian Coldea nu mi-a plăcut niciodată. În rarele sale apariții publice mi s-a părut un tip îngâmfat, care făcea pe misteriosul. A stat mai bine de 10 ani pe lângă butoiul cu cu șampanie, e posibil să fi introdus în el din când în când un pai sau chiar o țeavă mai mare, cu care să tragă niște gâturi vârtoase. E plauzibil să se fi implicat în politică, să fi beneficiat de vizite la Mickey Mouse pe banii lui Big Ghiță, să fi primit ceasuri scumpe din fondurile de informații ale altor servicii. Un organism oficial de informații se ocupă cu sezizarea unor ilegalități care trebuie descoperite uneori prin contact direct cu diferite medii. Coldea, cred eu, a depășit cadrul ăsta și dacă se va dovedi că s-a relaxat prin țări exotice fiind în conflict de interese trebuie să plece de tot din SRI, ba chiar să ajungă pe mâna justiției.

Laura Codruța Kovesi e și ea în fruntea bucatelor de multă vreme. În ceea ce o privește pe șefa DNA mi se pare că o poate costa faza cu plagiatul. Și aici, spusele lui Ghiță, așa numitele dovezi, nu sunt întărite încă de alte mărturii. Ascunsul spune că a plecat la Cluj cu domnul Mihnea Costoiu, la rugămintea baschetbalistei, să bage sub preșul unei comisii culpa de copy/paste. Costoiu tace. Niște bilete de avion nu probează nimic. Că madama asta lungă a țopăit pe la niște chefuri pe muzică de pârnaie e irelevant. La fel și faptul că trecea pe la SRI, instituție cu care DNA trebuie să colaboreze. Dacă doamna și ea anchilozată pe o poziție de forță de multă vreme a încercat să-și mânărească un doctorat prost conceput, ar trebui să se ducă și ea în avocatură.

La un moment dat, orice sistem informatic utilizat și necurățat de mult timp dă o eroare. Eroarea de sistem poate duce la declanșarea unui program antivirus sau la o reinstalare, dar nu la schimbarea lui în sine.

Dacă toată vorbăraia lui Ghiță va avea succesul pe care-l vor păpușarii din spatele lui ne vom trezi cu un DNA condus de jurista vreunei comune din Teleorman și cu prim-adjunct la SRI fost șef la Poșta Română din Alexandria, cu stagiu de specializare la Moscova.

Dacă nu, înseamnă că structurile de forță ale statului român, construite pe bază de eficiență în ultimii 10 ani sunt destul de mature și curajoase încât să nu se cramponeze de persoane. Urmează să vedem cum vor funcționa SRI și DNA în următorul interval și dacă vor păți ceva briganzii dovediți și încă neînchiși dintre băieții care au câștigat parlamentarele anul trecut și  escrocii cu protecție de la Est.

Comentezi?