Basarabia: Se putea și mai rău?

 

Aveam o mică speranță că o să iasă Maia Sandu. Mizam mai ales pe votul diasporei basarabene din România și restul Europei, ca și pe o mobilizare a tinerilor. Alegerile din Basarabia, așa cum au fost ele, pot arunca provincia românească spre estul îndepărtat. Dodon  dacă o să se manifeste plenar o să strice bruma de apropiere către Uniunea Europeană. Dealtfel, el a declarat că va reorienta exporturile Moldovei spre piața rusească, sfidând embargoul Occidental. O să-i tragă în continuare cu ”pidiraștii” și ”drogații” europeni, o să o țină langa cu ”statalitatea Moldovei”, eventual o să halucineze despre Moldova Mare. Eu unul mizez tocmai pe prostiile incomensurabile de care e în stare Igor Dodon. S-ar putea ca în scurt timp să exaspereze populația atât de tare încât să o arunce în brațele unui partid pro-european care se va coagula în jurul Maiei Sandu. Cum președintele ales al Moldovei a anunțat că vrea să dizolve parlamentul și să facă alegeri anticipate, putem spune că lupta abia acum începe. 48% din populația Basarabiei a optat pentru integrare europeană și lucrul ăsta nu poate fi negat.

După părerea mea, toți unioniștii și pro-europenii ar trebui să lase orgoliile și să facă o mișcare comună. Personaje precum Vlad Plahotniuc sau oamenii compromiși din jurul lui Vlad Filat ar putea să ia o pauză.Ghimpu și Chirtoacă, cetățeni cu termenul de garanție  expirat pot să facă și ei un pas în spate. Dacă infrastructurile Partidului Liberal Democrat și ale Partidului Liberal ar fi puse în slujba Partidului Acțiune și Solidaritate, al Maiei Sandu s-ar putea produce o surpriză.

Strict cinic judecând, e bine și că există comuniștii lui Voronin și că nu se înțeleg cu socialiștii primitivi ai lui Dodon. Până una-alta cred că alegerile din Moldova puteau ieși mai rău și asta datorită faptului că România a încurajat, sub pretext că sunt pro-occidentali, diverși dubioși, de la Iurie Roșca până la Filat și Plahotniuc, care nu au făcut decât să maculeze ideea de unire și aderare la UE. Partea bună e că s-a coagulat o mișcare politică modernă și în aparență nemurdărită de combinații hoțești, ale cărei opțiuni sunt clare.  Partea rea e că Dodon o să distrugă, probabil relațiile cu UE și o să încetinească integrarea Moldovei acolo unde îi este locul încă un număr ani.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s