Când totul devine circ…

 

Am fost ieri la mitingul pentru Basarabia. Știam că amicii mei de la Acțiunea 2012 au o strategie să atragă atenția și să lanseze problematica unirii în campania electorală dublă de la București și Chișinău, așa că eram curios ce o să iasă. Georgică Simion se gândise să facă de la Piața Victoriei (unde se temina marșul ”cu voie de la primărie”) o manevră prin învăluire, să se întoarcă pe Calea Victoriei și să construiască un fel de ”maidan” în zona Universitate. Lumea a fost mai puțină decât se sconta iar jandarmii, care aflaseră de intențiile manifestanților i-au extras, ”delicat”, cu haine rupte și mâini sucite pe Georgică și pe alți trei militanți din mulțime când au vrut să schimbe traseul. De aici încolo, a început circul. Fiind prieten cu George, i-am alarmat pe Doru Mărieș, avocatul Sandu Surcel și alți amici care nu aflaseră că a fost umflat , ne-am băgat într-o mașină și am pornit pe urmele lui. Aveam informații că a fost dus de la Secția 1 Poliție unde fusese reținut inițial, la Secția 4. Am ajuns acolo relativ repede și am avut o surpriză. Am constatat că unii au inventat teleportarea. Marele Sebi Ghiță zburase de la manțogăria cu mici a PRU de la Izvor, se transformase  în Corina Dragotescu cu nădragi și gorăia în fața unei camere a propriei televiziuni despre conspirații. Aurică Pavelescu zbiera la niște milițieni că e avocat și că vrea să-l reprezinte pe Simion. Pâmpistul Jenea Tomac, probabil singurul dintre cei trei care fusese și la marș se băga și el în seamă. Mi-am zis că iaca, de exemplu PRU, despre care se spune că are sprijin moscovit, vrea să arondeze cauza unirii. Că Marian Munteanu, naționalist de tentă bleu-jandarm, vrea și el să tragă ceva voturi din chestiune și l-a trimis la înaintare pe Aurică. Marele patriot cu acte-n regulă pe cele două maluri ale Prutului, Băsescu nu putea să lipsească nici el din ciorbă și l-a scos pe Jenea din cutie. Habar n-am cât de unionist e Băsescu din moment ce luând și cetățenie moldovenească, a recunoscut personal existența unei structuri statale artificiale.

Cum- necum, lui Georgică & comp le-au dat drumul după ce i-au altoit, în parte, cu câte o amendă de 30 de bulioane de lei vechi. Ei eu venit la Universitate, unde au instalat corturi și au început ce se poate vedea și azi la televiziuni.

Există un mare risc. Mișcare unionistă poate fi anexată de către niște naționaliști de mucava precum domnii Ghiță și Diaconu, Munteanu, Băsescu. Efortul Moldovei de a se apropia de România și UE poate fi barat prin confiscarea dâmbovițeană a ideii de unire tocmai de către niște forțe anti-europene, apropiate de taigaua siberiană. Deja l-am văzut pe Ghiță perorând la televiziunea sa despre o conspirație anti-unionistă a lui Soros. Cauza unirii, care e o cauză națională, n-ar trebui transformată într-o ghioagă de campanie împotriva lui Cioloș, a PNL sau a USR. În sensul ăsta, ar fi bine ca și premierul, madam Gorghiu sau Nicușor Dan să-i primească o delegație a junilor unioniști și să vadă ce vor.

Dacă o cauză generală și națională va fi confiscată de către niște măscărici politici, mi se pare că tot ce se întâmplă la noi degenerează într-un circ. Și atunci când e prea mult circ, nici măcar nu se mai împarte pâine, nici la noi, nici în Moldova de peste Prut.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s