Spre un Jobbik românesc?

Nu fac parte din categoria ălora care cred că nimic nu e întâmplător. Din contră, experiența de viață mi-a dovedit că mare parte din ce se petrece în lumea politică românească e bazat pe hazard, improvizație periculoasă, nimereală păguboasă. Totuși, din când în când îmi place să mă mai joc de-a scenariile. Am stat și m-am gândit ce o fi stat în spatele piesei de teatru absurd cu candidatura lui Marian Munteanu la primărie din partea PNL.
Întâi, m-am uitat la ce se întâmplă prin Europa și prin restul lumii. În SUA, Donald Trump are succes cu un discurs anti-islamic radical și împotriva emigranților latino-americani. În țări precum Franța, Belgia, Austria sau Marea Britanie, problema emigranților și a terorismului a excitat o droaie de minți, așa că au crescut îndeajuns de periculos tot felul de partide naționalist-radicale și cel puțin eurosceptice. Un caz aparte e Ungaria, care nu s-a confruntat nici cu valuri largi de oameni din Orient și Africa al căror scop era să campeze pe teritoriul vecinilor noștri, nici cu indivizi care să dea cu bombardeaua prin Budapesta în numele lui Allah. Aici, sub tutela autoritarului Viktor Orban, a crescut prin mimetism protesc cu restul Europei Jobbik, partid antieuropean, ultranaționalist, antisemit, antiromi și populist. Calculul lui Orban e simplu. El zice către Bruxelles și Strasbourg ceva de genul ”dacă nu mă acceptați mine, cu derapajele mele antidemocratice cu tot, vin băieții ăștia și mai răi.” În plus, mai valsează din când în când și cu Putin.
La noi, postul de locomotivă pe zona populist-naționalistă a rămas vacant prin uzura și apoi decesul lui Corneliu Vadim Tudor și intrarea la pârnaie a prietenului poporului Dan Diaconescu. A început o bâlbîială și o înghesuială de personaje politice obscur-minore care voiau să se situeze pe nișa asta electorală, care ar putea duce undeva la 15-20% din voturi, adică votanții primitivi și frustrați
Bogdan Diaconu și prunele lui de fier, niște peremiști reșapați la repezeală, s-au dovedit un rateu glorios. Nici maimuțărelile cu patrulele lui Vlad Țepeș, nici calea utra bătută a antimaghiarismului nu l-au prea ajutat pe pe deputatul plimbăreț de la stânga la dreapta și invers să-și depășească rolul de personaj de operetă.
Un mic eveniment a trecut neobservat acum relativ puțin timp. La Sinaia a descins Marine Le Pen, care a ținut un fel de conclav al extremei drepte europene. Un năuc rămas fără tătuc politic, europarlamentarul urmărit penal Laurențiu Rebega (fost membru în grupul socialist din PE, dar trecut, c-așa e-n tenis, la ultranaționaliști) a anunțat că o să clocească un partid botezat Forța Națională. La adunătura de la Sinaia, dinspre partea românească au participat numai oameni unul și unul, printre care și actorul Florin Zamfirescu, membru alături de Marian Munteanu și Dan Puric al așa numitului ”Grup pentru România”. În rest, au luat parte dilii și panglicari celebri, precum generalul dacopat Mircea Chelaru, Stegarul Dac, colonelul conspiraționist Mircea Dogaru, unii dintre ei aflați pe vestita ”listă a lui Dughin”, care cuprindea potențiali agenți de influență ai Rusiei.
M-aș hazarda să presupun că scoaterea de la naftalină a lui Marian Munteanu are legătură cu asta. Circoteca legată de candidatura din partea PNL la primărie nu a avut decât rolul să-l vizibilizeze pe baciul muntean. Aș putea presupune că în toamnă o să-și tragă un chimir peste nădragii costumului Armani și o să se bage, la pachet cu măscăriciul Dan Puric, în construcția nășită de madam Le Pen. Chestia asta ar putea să convină și PNL, fiindcă ar diminua din voturile partidulețului lui Băsescu, plecat și el cu satelitul pe calea populismului vulgar.
Problema nu e că se naște un pol de extremă dreapta, ci care sunt forțele din spatele lui. După cum se știe, madama Le Pen are legături cu Rusia lui Putin. Pe de altă parte, eu am crezut despre Munteanu multă vreme că e o conservă a SRI. Îmi pun legitim întrebarile dacă proiectata construcție e o jucărie a Moscovei, un vaccin inventat de de serviciile românești să controleze plaja politică anti-occidentală sau, mai grav, dacă nu cumva o parte a băieților cu ochi mov și kaki de la noi nu se joacă ruleta rusească.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s