Noi vrem pădure!

-Unchiule, acum, că tot ai venit în București, aș vrea să vedem și cum facem să mă pui în posesie cu ălea 15 hectare de pădure de la tata, săracu…Uite că s-au făcut doi ani de când s-a dus.
-Habar n-ai ce bine-mi pare că ne vedem, mă Viorele…La noi la Cochirleanca toată lumea e mândră de tine, că ai ajuns secretar de stat. Ai ajuns ăl mai sus din tot neamu nostru. Tot județul se uită când apari la televizor, spune ”Uite, buzoian d-al nostru, ce deștept îi!”. Ai ajuns mare, mă Viorele, nu ca atunci când te jucai cu fie-mea Țuca prin praf. Și mai câștigi și 80 de milioane pe lună, mi-a arătat finu Sandu declarația de avere, că el le știe p- ălea cu internetu. Mașină de serviciu, secretară, ești boier, ce mai, mai tare ca un prim-secretar de pe vremuri…Uite, fiindcă te respect ți-am adus ăl mai bun merlot făcut cu mâna mea și țuică d-aia vechea. Se vede că-ți place roșu, ai băut deja juma de sticlă…
-Unchiule, lasă asta. Degeaba zici că-s boier, la divorț am pierdut casa și mai am de dat și patru pensii alimentare. De asta am nevoie de pădurea de la tata. Și am mai auzit de la tușa Niculina că ai cam băgat drujba-n ea, că iei d-acolo remorci întregi, curg buștenii înspre Buzău din pădurea mea de zici că-i Dunărea…
-Niculina-i o babă proastă și rea, are boală pe mine că-s mai deștept și bogat ca bărbat-so. Să moară Țuca mea și ce-am mai scump dacă am luat un lemnișor, măcar. Se usucă de bătrânețe copacii și eu nu-i tai. Că o mai fura câte unul vreun buștean noaptea, nu știu…Mai bine gustă și puțină țuică, io-te ce culoare are, chilimbar curat.
-Gâlp! E bună, da tot nu te las, vreau să facem repede actele, să vând, să-mi iau măcar o garsonieră dublă. Gâlp!
-Viorele, ce băiat bun ești tu…e pădurea noastră din străbuni, de la Ștefan cel Mare…e păcat de Dumnezeu, io-te îmi fac cruce,să-l dăm.
-Ce Ștefan băi, nene, a luat bunicu de la un jidan în 1933, am văzut actele. Încerci să mă duci cu vorba unchiule…Gâlp. Pe fie-ta o ții la Madrid, că n-are de lucru de doi ani, din pădurea mea. Gâlp! E chiar bună…
-Ai și tu milă de neamul nostru, se întorc străbunii în mormânt. Când o să mergi la Buzău nu o să mai ai pe unde să te plimbi și să spui ”pădurea mea, copacii mei, aerul meu curat…”
-Nuh, gâlp, discut…Mâine facem agtele. Vreau pădurea lu tata, pământu meu, nu discut. Copchacii nu mai sunt, i-ai tăiat să o ții la Madrid pe fie-ta, să o ardă cu ăia pe acolo…
-Viorele tată, nu te enerva. Ce ai cu Țuca, știi cât ține la tine…nu i-am dat un ban dă pe lemne, muncește, sărăcuța…Mai bine hai cântăm ceva din Nea Beni Sinulescu, l-am cunoscut când lucram la Vinalcool, buzoian d-al nostru…”Învârtește doamne roata, roata, roata lumii, roata vieții…”
-Gâlp! Nu înthelegi! Vrheau păduhrea lu tata! Taci cu roata mă-tii de boshorog. Ce muncehte fie-ta? Nici săh dea cu curu nu mai e în stahre!. Păduhrea! Ioh te rehspect da poate-ți dau una dă boshorg prost!
– Viorele, mai bine facem mânăstire, îi punem hramul Sfântu Viorel după tine, să te pomenească tot Buzăul…
-Bohule, Vioel nu-i sânt…gâlp! Păhdurea lu tata!!!
-Constatin și Elena, atunci, după răposatu tac-tu, mânăstire de maici, să se roage maicile pentru sufletul lui.
-Faci peh pihzda mă-tii! Îțhi dau loc d-o troiță și-i pui ce hram vhrei…Îțhi dau și doi metri pentru chând chrăpi, ultima ofertă! Păhdurea lu tata!!!!!!!!!!!!! Gâlp, gâlp!

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s