Porcul din servietă

Din copilărie nu am amintiri de coșmar cu înjunghiatul porcului. Am ceva amintiri olfactive, de când unii ”norocoși” pârleau sărmanele animale în spatele blocurilor din cartierul muncitoresc unde stăteam. Mi-a rămas în cap, însă, episodul cu ”porcul din servietă”.
În 1985, eram elev de școală primară la Sibiu, în clasa a patra. Pur întâmplător sau nu, bunicul meu era directorul școlii unde învățam. Începuse perioada cruntă în care nu se mai găsea nimic de mâncare și îmi amintesc că, din când în când, trebuia să mă scol la 6 dimineața și să stau la coadă în fața unui magazin unde, ipotetic, se ”băgau ouă”.
Una dintre vecinele mele, Ghizi, era plină de calități. Foarte frumușică, ”îmbrăcată de la pachet”, de familie bună (tatăl era administratorul unei unități militare) avea totuși un mare defect. Provenind dintr-o familie cu tatăl sas și mamă unguroaică făcea școală în limba română și din această mixtură rezultase că nu vorbea nicio limbă bine. Risca să rămână repetentă în clasa a opta și să nu intre la liceu.
Se apropia Crăciunul și ai mei nu aveau porc, creșteau doar ceva găini. Unitatea militară din vecinătate deținea, în schimb, ceva râmători, îi auzeam grohăind când treceam pe lângă gardul ei.
Eram obligat să mă culc devreme, învățam de dimineața. Într-o noapte, pe la 11, am auzit de afară niște fluierături misterioase și apoi că se deschide poarta. Curios, am crăpat ușa de la dormitorul unde eram exilat și m-am uitat. L-am văzut pe herr Krall, tatăl domnișoarei Ghizi, care scotea dintr-un geamantan mai multe pachete. Apoi, a luat un diplomat foarte frumos, cu cifru, l-a desfăcut tacticos și a spus:
”Uite, don profesor, aici îs mațele de cârnaț, ficatul, ceva rinichi și creierul!”
Bunicul meu privea cu o mutră satisfăcută.
Am avut parte de un Crăciun destul de bine garnisit din punct de vedere culinar.
Ceva mai târziu, în vară, am auzit că Ghizi a terminat cu brio clasa a opta, ba chiar că reușise să intre la mult râvnitul ”Liceu Economic”, de unde puteai să ieși chelner sau bucătar.

Anunțuri

Un comentariu

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s