Din ciclul ”să-i descoperim pe cei încinși sub pătură”: Azi, ”ziaristul” sportiv Ion Bocioacă

Fiindcă văd că vâjaiala cu ”acoperiții” din presă văd că mai ține, ba chiar se propagă, vă expun câteva citate despre un personaj obscur, un ”subinginer al sufletelor” care dădea cu pixul la secția de sport a României Libere. Nu formulez nicio acuză, vorbesc lucrurile de la sine și fiecare înțelege ce vrea. Prima bucată de text de mai jos este dintr-un interviu mai vechi al meu cu Voicu Zdrenghea, fost vice-șef al pașapoartelor pe vremea lui Ceaușescu, un om teribil de bine informat. Celelalte două fac vorbire despre rolul domnului în cauză în scandalul răpirii ziariștilor din Irak.

”Odată cu mişcarea Goma şi Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii, au reuşit să iasă din ţară mai mulţi doritori de azil politic. Aţi primit ordin să-i faceţi scăpaţi?
Da. Se formase un fond de arhivă I.O.-Interes Operativ. Era o manevră parşivă. Printre disidenţii reali erau amestecaţi romi cu preocupări infracţionale, hoţi, plevuşcă. Mergeau in Transkirchen, in lagăr de tranzit, să facă probleme. A fost ”ideea genială” a lui Pleşiţă, care s-a găndit să murdărească ideea de azilant politic, să-i inebunească pe occidentali. Alţii culegeau informaţii de acolo pentru Pleşiţă. Şi pe mine au vrut să mă lucreze de acolo.Era un ziarist sportiv la Romănia Liberă, Ion Bocioacă despre care eu cred că era ofiţer acoperit. Cănd trebuia să plece ăsta undeva, eram chemat la generalul Romeo Popescu, ajuns şeful Direcţiei Paşapoarte şi mi se spunea că tov Bocioacă are sarcini speciale, să nu-l intărzii. Intr-o zi, m-am trezit cu Bocioacă la mine-n birou. Mi-a zis că la Viena, unul Cuerite, ii spusese că mă mituise cu nu ştiu căte sute de dolari să-i dau drumul. Era clar o provocare, ştiam clar că sunt ascultat prin microfoane. Nici nu a plecat bine Bocioacă şi am făcut un raport. I-am dus raportul lui Dorobanţu, şeful direct, care inainte de a lua foaia, m-a intrebat ce a căutat Bocioacă la mine. Cred că ascultase pe viu conversaţia, dar l-am blocat dându-i raportul imediat.”
(Toma Roman jr interviu cu Voicu Zdrenghea, ”Ceaușescu voia scuze de la Paul Goma”, Jurnalul Național, 16 mai 2007)

” Ion Bocioaca, fost jurnalist sportiv la Romania libera, a recunoscut in marturia depusa joi, in procesul de terorism al lui Mohammad Munaf, ca il cunostea pe Omar Hayssam de 10 ani si ca el este cel care a aranjat plecarea in Irak a lui Ovidiu Ohanesian. Petre Mihai Bacanu a declarat in fata instantei ca nu stiut de implicarea lui Hayssam in deplasarea jurnalistilor, pana cand acestia nu au fost rapiti. Directorul Romania libera a povestit cum Ion Bocioaca, fost sef al departamentului de sport de la RL si colaborator al ziarului pana in august anul trecut, a venit sa-i spuna, in martie 2005, ca a aparut ocazia de a trimite in Irak un corespondent ale carui cheltuieli vor fi suportate de un cetatean siriano-american. ”
(”Marie-Jeanne Ion s-a dat drept soția secretă a lui Munaf, 3 noiembrie 2006, Cronica Română)

.”includerea lui Ovidiu Ohanesian în grupul de ziarişti care ulterior a fost răpit în Irak a fost făcută la cererea lui Băcanu. Intermediar în relaţiile de afaceri dintre Băcanu şi Hayssam era ziaristul Ion Bocioacă, fost şef al secţiei Sport a cotidianului amintit. Acum la pensie, Bocioacă s-a retras cu soţia la vila sa din Spania şi nu a mai revenit în România.”
(Adrian Bărbulescu, ”Omar Hayssam s-a întors în țară! Vezi legăturile lui cu Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, dar și cu Petre Mihai Băcanu”, site-ul ”Ziarul de investigații”, 13 noiembrie 2013)

Recitind toate chestiile de mai sus, m-a cuprins o stare bacoviană de-a dreptul. Adică, am început să aud materia plângând și fiind singur, m-a dus un gând spre locuințele lui Turcescu. O fi strâns el atâția bani din soldă câți să se retragă, cu sau fără soție și pisică, la vila sa de la Ibiza?

Comentezi?