De bello dacico, variantă modernă (I) Dacomanii de ieri

Acum câteva zile, m-a contactat pe Facebook o domnișoară antropolog, care-și face o lucrare de master despre daciști și dacomani. Voia să-i dau oarece lămuriri despre ”sectanții” care cred că se adapă direct din înțelepciunea lui Zamolxe și că o parte a strămoșilor noștri au inventat apa caldă, vaporul cu zbaturi și invizoacele. Mi-am dat seama că știu chiar multe despre ăștia, așa că m-am apucat să fac, aici, o incursiune în lumea dacopaților trecuți, prezenți și viitori.
Ardelenii și latinismul
Proto-daciștii pot fi găsiți încă din secolul XIX. Cum ”Școala ardeleană” făcea exces de latinism și latinitate pentru a se opune maghiarizării, a apărut o contra-reacție, vizibilă în general la românii de rit creștin-ortodox. De ce la ei? Fiindcă, românii greco-catolici, mizând pe legătura lor cu Roma, clamau foarte tare legătura noastră cu latinitatea, ba chiar inventau cuvinte, latinizându-le forțat. În sensul ăsta, trebuie să amintescă faptul că doctorul în drept, de tristă amintire, Petru Groza se considera dac (era și din zona Hunedoarei), George Coșbuc (fiu de preot greco-catolic, dar excedat de latinism) a scris poezia ”Pierirea dacilor”, ba chiar și Mihai Eminescu peregrinat prin Blajul greco-catolic, a scris ”Rugăciunea unui dac”. Un caz extrem de interesant este cel al juristului Nicolae Densușianu, greco-catolic ardelean trecut în vechiul Regat. Susținător al latinității poporului român, el era totuși un dacoman înrăit, care a scris ”Dacia preistorică”, o lucrare știintifico-fantastică (mai mult fantastică) prin care încerca să demonstreze că dacii au fost primul popor civiliza din lume.
Deci, în secolul XlX trebuie căutate rădăcinile curentului dacist, care după cum se va vedea mai departe, a fost folosit oportun pentru rațiuni politice sau economice până în ziua de azi.

Ceaușescu și Burebista
Într-o primă fază a comunismului, curentul dacist a fost utilizat în prigoana împotriva Bisericii Greco-Catolice, ba chiar pentru a justifica, marginal, lupta de clasă (dacii ocupați se organizau în bande de ”latrones”, care bineînțeles, luau de la bogați și dădeau la săraci). El a fost însă revitalizat și s-a potrivit ca o mânușă politicii comunist naționale a lui Nicolae Ceaușescu.
Pe deoparte, cum istoriografia comunistă încerca să demonstreze ”filiația” cizmarului bâlbâit din marii conducători istorici ai celor ce locuiau pe teritoriul României, faptul că se spiritual fix din Burebista, care se opusese cu succes unui mare imperiu rezolva frustrările ”iubitului conducător”. O seamă de istorici oportuniști, precum Constatin Daicoviciu, Dumitru Berciu, Radu Vulpe, au început să se dea peste cap să demonstreze măreția dacilor. În cultură, în general, a apărut curentul protocronist, condus de evreul sefard Edgard Papu, care încerca să demonstreze că dacii au fost primii-n toate și care făcea să plouă cu filme și cărți despre dacii buni și drepți, care erau un fel de precursori ai ”comunismului biruitor”.
În 1980, complet aiurea, Ceaușescu a serbat 2050 de ani (nu se știe cum s-a ajuns la data asta) de la fondarea ”statului centralizat dac”. Pe stadionul Republicii a fost organizat un mega-bâlci în care au țopăit Baba Dochia, Diurpaneus, Dromichete, Decebal și Burebista și mii de oameni ai muncii deghizați în tarabostes și comati.
În mod bizar, dacomania a fost folosită și pentru capacitarea unei părți a diasporei românești. Astfel, milionarul, fost în tinerețe de extremă dreapta, Iosif Constantin Drăgan a trecut în tabăra ceaușistă și a bătut darbana comunismului național. El a editat o fițuică botezată ”Noi tracii” și la editura sa, ”Nagard” (Drăgan scris pe dos, exemplu de mare fantezie), publica cărticele prin care erau ridicați în slăvi genialii daci și altele în care erau bușiți ungurii, ai naibii sălbatici.
În 1977,a ajuns, nu știu dacă având misiune de la secu au ba, în SUA medicul Napoleon Săvescu, personaj care mai bântuie și azi pe axa America-România. El a invetat o teorie cum că domnii daco-geți, ba chiar strămoșii lor, pelasgii, au descoperit India, America și Japonia, i-au civilizat pe etrusci, greci și romani, ba chiar că leagănul civilizației umane e pe undeva prin Carpați.
Personajele de genul Săvescu și Drăgan au făcut perfect jocul lui Nicolae Ceaușescu. Ei susțineau că urmașii eroicilor și ultra-inteligenților daci (e adevărat că nu au lăsat nimic scris, dar aveau un tabu în sensul ăsta) se luptă în continuare undeva în est cu hunii și slavii, vor să fie independenți și sunt conduși de un cârmaci înțelept și neatârnat.
(va urma)

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s