Sfârșitul lumii economice vechi

Chiar dacă titlul e parafrazat după opera unui escroc politic cu tendințe criminale, Dr. Petru Groza, ce a început acum vreo doi ani și s-a continuat zilele astea cu poprirea lui Dan Voiculescu pare chiar așa. Dacă e să ne uităm la pleiada de pușcăriași de lux ajunși prin pârnăile patriei, vedem că Sorin Ovidiu Vântu, George Copos, Gigi Becali, Relu Fenechiu, Adrian Năstase ori Dan Voiculescu au în comun faptul că au făcut afaceri cu statul, din care entitatea din urmă a ieșit șifonată sau țepuită. Un șmenuitor cu tendințe autentic capitaliste părea Vântu, după ce jupuise oneros piei de pe simplii particulari prin panamaua FNI-FNA, dar și-a luat revanșa prin tunul dat Petromservice, împreună cu ”sindicalistul” Liviu Luca.
Revenind la Voiculescu, pentru al cărui trust de presă am lucrat, la Jurnalul Național, vreme de 10 ani, nu vreau să intru în amănunte de procedură juridică și nici să-mi dau cu părerea dacă pedeapsa cu închisoarea de 10 ani e mare sau mică. M-a șocat însă, cum s-au volatilizat peste noapte tot felul de politicieni și ”persoane publice” care până mai ieri ciuguleau bucățelele de carne rămase de la festinul varanului și luau scamele prinse de spatele reptilei respective. În ceasul nopții, pe Antena 3, Dana Grecu bocea, Gâdea se tânguia, Badea făcea vocalize și cam atât. În ciuda apelurilor patetice cu iz de slujbă neoprotestantă cu minuni, nici poporul simplu, nici clasa politică nu s-a înghesuit să mâne-n luptă pentru eliberarea fostului Felix. Am văzut doar personaje de divizia B, d-ale casei, precum fostul coleg într-ale turnătoriei Ioan Ghișe, rămas fără partid și busolă, învățătoarea cu problemele la chirie de la PC, Gabi Firea, grobianul Codrin Ștefănescu și nimerită poate din năuceală, doamna Cati Andronescu. E destul de clar că Victor Ponta nu e prea interesat de soarta lui Voiculescu. O eventuală cădere de rating a Antenei 3 ar duce, foarte posibil, la urcarea în topul televiziunilor de știri a România TV, pe postul amicului Sebi Ghiță premierul fiind mult mai sigur decât pe taraful de la Intact.
După bucla făcută strict pe cazul Voiculescu, aș vrea să mă întorc la ceea ce ziceam la începutul scrierii de față. Undeva, la Cotroceni, o să mai stea câteva luni un personaj care a ieșit bine din afaceri cu statul. Că e vorba de ”Afacerea Flota”, ”Casa din Mihăileanu” sau împrumutul de la CEC pentru pământul de la Nana, e tot aia. Ar fi un final frumos pentru generația de șmecheri a anilor 90 ai secolului trecut, să-l ia justiția la puricat, după noiembrie, și pe domnul încă însurubat în palat.

Reclame

Un comentariu

  1. Bre, diferenta dintre Vociculescu si Basescu este ca, desi au facut amandoi smenuri cu statul – primul cica dovedit, al doilea inca nu – guvernatorul de la Cotro a reusit, prin actiunile si/sau deciziile sale, sa si imbolnaveasca sau sa trimita chiar dincolo multi oameni nevinovati, asa ca normal ar fi sa o pateasca si mai grav, abia atunci vom vedea care-i treaba cu justitia asta, daca e independenta sau nu, ceea ce nu prea cred, sincer!

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s