Globalizare și apartenență

Știu că titlul sună ca al unei lucrări de licență, cu conținut insipid, de la SNSPA. Numai că eu nu o să emit cine știe ce deșteptăciune despre starea lumii ci o să scriu despre niște constatări pur personale. Să o iau de la pașopt…Înainte de 1989, toți aparțineam, unei comunități naționale oprimate de un regim totalitar. Era un fel de solidaritate într-o pastă compactă, în care găseai foarte puține debușeuri. Treptat, din 1990, ideea de comunitate națională cu o identitate religioasă cvasi-unanimă s-a diluat. ”De vină”, nu a fost neapărat intrarea României în structurile euro-atlantice, cât, mai ales, volumul imens de informație care circulă. Clasa mijlocie românească s-a integrat voios, de la început, în organizațiile corporatiste care au apărut pe la noi. Oamenilor li se părea că se ”occidentalizează”. Din păcate, după câte am observat, în 90% în multinaționale domnește o mediocritate cu reguli stricte, care te robotizează. Am cunoștiințe care lucrează în bănci, firme de publicitate, societăți de investiții, unde trebuie să facă o grămadă de lucruri inutile doar fiindcă așa o cere regulamentul, ba chiar să umble îmbrăcați toți cam la fel, de parcă ar fi Șoimii Patriei. Peste rigiditatea de import, s-a adăugat și s-a generalizat, balcanic, obiceiul pupatului în cur.
În toată plictiseala asta trebuia o supapă, sau în cazul nostru, mai multe. Cum oamenii sunt ca oile, le trebuia sentimentul de apartenență la o turmă. Cum turma cea mare de pe vremea comunismului nu mai există, au apărut sute de savaine mici. Conglomeratele de tip politic nu prea mai atrag din pasiune, fiindcă onor partidele existente pe piață s-au dovedit a fi evident parte dintr-o baltă stătută și puturoasă în care o duc bine doar lipitorile mari.
Oferta de potențiale afilieri de pe piață pare interminabilă și pentru toate mințile. Unii au ajuns la imbecilul ocult Grieg Bivolaru, fiindcă, așa cum îmi spunea acum ceva vreme Mircea Dinescu, ”după ce stai 8 ore pe un scaun e reconfortant să te holbezi în pizda uneia care nu-i nevastă-ta”. Oamenii cu mai puțină minte ajung în galerii de fotbal sau la cultele neoprotestante, unde totul e maniheist. Pentru ăia cu o spoială de cultură, lucrurile stau altfel.
O fostă iubită de-a mea, om de publicitate, pe care nu o mai văzusem de vreo 5 ani, m-a sunat să-și ceară scuze, fiindcă îmi făcuse nu știu ce, nu știu când. Mergea la un curs de dezvoltare personală pentru bogătani, unde dădea o droaie de euro pe modul. Fiindcă era de la țară, i-am sugerat să-și ceară scuze și de la vaca pe care o trăsese de coadă în copilărie. Un bun prieten de-al meu își duce copiii, îndemnul consoartei snoabe, la niște dansuri transpersonale în concordanță cu universul, ca să le lărgească orizontul cunoașterii. O amică de-a mea, de la o multinațională, după ce a participat la un sistem de vânzări piramidale militarizat, cu saluturi și semne de recunoaștere s-a apucat, în ciuda vârstei la care nu mai poate face performanță, de un fel de Kung-Fu spiritualizat, unde-și canalizează energiile și dă din craci. O altă doamnă, dintr-o bancă, pe care o cunosc bine (doamna, nu banca) face dansuri clasice, dar nu e oricare, ci dintr-o anume școală din Argentina, ”singura adevărată”. Și eu, personal, m-am încadrat într-o asociație discretă de domni, unde dau ceva lovele, dar măcar am cu cine să trăncăn și să beau bere.
Constat că la nivelul ”upper-mind mediocrity”-ului românesc, oamenii simt, în general, nevoia, să fie într-un ”gruppo aparte”. Cât timp cineva face asta doar ca pe o distracție și nu se ia foarte tare în serios, e relativ benign. În rest, poate fi periculos, fiindcă structurile astea asociative nu se dau moca, la tot poporul, în capitalism și globalism apartenența costă iar lumea e plină de escroci.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s