Anton Bejan și comunismul

În vârstă de 94 de ani, comandorul Anton Bejan e lucid bec și a trăit intens. Fiu de popă din Basarabia, a ajuns, pe căile nebănuite ale comunismului românesc, membru PCR în ilegalitate, în 1938. A fugit în ”paradisul sovietic” în 1940, și a petrecut războiul la vestitul ”Hotel Lux”, baza moscovită a conspiratorilor Kominternului. Acolo s-a amușinat reciproc cu tovarăși precum Walter Roman și a Ana Pauker, atât de bine, că, după un scurt intermezzo în divizia, formată în URSS, ”Horia Cloșca și Crișan”, tovarășii l-au uns aghiotant al lui Petru Groza. În calitatea asta a dat nas în nas cu ”tătucul popoarelor” Stalin, mareșalul Tito, Gheorghi Dimitrov. S-a încurcat cu fata lui Gheorghiu-Dej, Lica și a intrat în intimitatea tovarășului Ghiță, care-l voia drept ginere. Fiindcă nu a ieșit combinația matrimonială, a fost ”marginalizat” ofițer politic la marina militară.
În 1985 a fost parte dintr-o conspirație, oarecum de operetă, menită să-l dea de-a dura pe Nicolae Ceaușescu, psedo-puci dat în gât, după părerea domnului Bejan de niște personaje foarte importante după 1989, care încă mai colcăie în viața publică.
Mai multe amănunte nu vă dau, fiindcă le puteți vedea pe TVR 2, vineri, de la ora 19, în filmul documentar ”Ultimul ilegalist”. Bonus, dacă v-a fost dor de mecla mea și vreți să mă revedeți, o să dați de mine tot acolo.

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s