Coaiele noi ale lui Băsescu

 

După ce s-a ținut de-o aripioară cu Udrea pe plajă, mitocanul de la Cotroceni a reacționat ca și cum ar fi luat Viagra. Amintindu-și de zilele lui bune, a apucat de coadă mopul de spălat puntea și s-a apucat să-l altoiască-n cap pe Ponta, ținând un lung expozeu de mahalagiu vulgar, în care spunea de ce nu ar fi cazul să ajungă etichetatul Victor-Viorel președinte. I-a dat cu  ipoteze despre privatizări frauduloase, direcționări de fonduri ciudate către anumiți baroni PSD, anturaj corupt și alte chestii probabile. Cu șmecheria de șmenar pe care o posedă, a invocat tocmai el Constituția, pe motiv că premierul nu l-a chemat la oarece conclavuri guvernamentale pe teme de apărare și externe. Până aici, nimic foarte nou, e doar o re-ecranizare. Mușcând din mărul otrăvit al PMP, întins de ”blonda cu calități morale”, Băsescu a jucat iar ca unul fără mamă, fără tată, doar cu fete și a făcut o mișcare menită să-și propulseze muhaielele ”populare” în Parlamentul European. Știe că atâta timp cât are la dispoziție marionetele de la Curtea Constituțională a României, în cap cu nea Zegrean, nu prea are ce să pățească. A făcut ce știe mai bine, a atacat fără să respecte niciun fel de reguli ale luptei politice.

Din păcate, Ponta i-a dat dreptate, i-a arătat că nu merită să fie președinte. La scurt timp după ce Băsescu și-a arătat bărbăția de șatră, l-am văzut pe premier reacționând, la România TV, ca o muiere nefutută și isterică. În loc să demonteze calm acuzațiile ăluia care din păcate se află la Cotroceni, pe un glas gâtuit de furie, a repetat la nesfârșit ceva despre ”elucubrațiile unui om aflat într-o criză de nervi”, despre ”incoerența și iresponsabilitatea” lui Băsescu. Printr-o ”ba p-a mă-tii” absolut superbă, a mai bâiguit ceva despre madam Udrea și niște fonduri date preferențial la Nana. Ponta a picat în capcana matelotului și a reacționat exact cum nu trebuie să facă un viitor președinte, arbitru național și simbol a moderației. Părea un fel de Băsescu cu fustă, o precupeață care-și pune mâinile-n șold și zbiară pițigăiat.

Până la urmă, faptul că se ceartă ăștia doi nu are prea mare importanță. Problema gravă e una de sistem. Avem o Constituție ambiguă, care nu definește clar atribuțiile instituției prezidențiale și ale executivului. Mai avem, deasemenea, o Curte Constituțională formată din mameluci numiți politic. Acum vreo doi ani am susținut USL tocmai fiindcă se angajase să schimbe Constituția, să reducă și să clarifice atribuțiile președintelui, să perfecționeze articolele interpretabile. Cum asta nu s-a întâmplat, avem neșansa ca Traian Băsescu să se cloneze la nesfârșit, sub forma unor personaje pe care le cheamă Ponta, Udrea, Antonescu sau mai știu eu cum, asta nu prea are importanță.

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s