V-ați indignat azi?

De multă vreme o iubesc, din fericire fară să o cunosc personal, pe Dana Grecu. Vocea ei metalică îmi dă senzația că mi se lucrează cu o freză de dentist în interiorul calotei craniene, privirea fixă mă înfioară, atitudinea de activistă PMR trimisă să se răfuiască just cu ”năpârcile chiaburești” îmi trezește masochismul latent. Dacă nu mă înșel, ea întreba retoric, într-un promo de la Antena 3, ”Te-ai indignat azi?”.
Constat cu stupoare că atitudinea de pechinezi pseudo-dulăi a domnilor Gâdea, Badea și Ciuvică, niște cetățeni care s-au legat fără niciun fel de haz de Andrei Pleșu a stârnit o reacție de tot râsul. O seamă de vestale, cavaleri fără prihană și intelectuali de rasă au sărit din șopron să apere martirul. Ei lansează petiții, se dau cu curul de pământ, ba chiar au anunțat că vor să facă un miting. Ei iau la cunoștință cu ”indignare și revoltă”, ling rănile inexistente ale lui Pleșu proaspăt transformat în moaște, se închină la barba cioplită a filozofului, înfierează înfierătorii, fac jocuri de cuvinte scremute, pe scurt au devenit niște Gâdea pe invers. Tot felul de anonimi se bagă în seamă. Andrei Pleșu, un om cu calități incontestabile și defecte așijderea, s-a transformat în mucenic.
Antena 3 a produs exact ce își propunea, a adus retorica anilor 50 ai secolului 20 la modă, înapoi. Nu mai există nuanțe, totul se reduce la rău absolut și bine universal. Ăștia care se cred cruciați ai adevărului fac exact ce zicea Dana Grecu, s-au indignat azi.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s