O ipoteză care ar da totul peste cap, Iohannis candidat!

De când cu remanierea măreața și ieșirea din tunel a lui Iohannis Klaus, mă tot joc de-a scenariile. Dacă situațiunea ar rămâne ca acum, după ce-mi trece mie prin cap, și USL nu s-ar rupe până la prezindențiale, Crin Antonescu ar câștiga din primul tur. Ar avea drept contracandidați improvizații de felul Predoiu, Boc sau Udrea, ipochimeni lipsiți de popularitate și care nu au în spate mașinării electorale performante. Dacă, în urma europarlamentarelor, PSD ar obține dublu decât PNL e posibil ca alianța de guvernare să se rupă și să fie un tur doi la prezidențiale, pe care să-l câștige Ponta, care, spre deosebire de Crin, devenit antipatic prin tot felul de țâfnoșenii și pufăituri e mult mai vizibil și care, meținându-se premier, o să arunce în ultimele luni de dinainte de prezidențiale variate pomeni colective.
Calculele astea ar putea fi date peste cap de un fel de Făt-Frumos sau Jeanne D”Arc, un pom lăudat stropit în ultimul moment cu mult îngrăsământ . Iohannis Klaus ar avea profilul ăsta. O eventuală pornire în trombă a lui ar folosi, de exemplu, Partidului Popular European, care, mai mare rușinea, riscă să rămână slab reprezentat în România. Vice-premierul Klaus, demisionat din guvern oportun după europarlamentare, ar putea să-și arate cu deștul foștii amici politici, să spună că a încercat să facă și să dreagă, dar nu a fost lăsat, de către corupți și incompetenți. Un scenariu de tipul ăsta a mai fost aplicat și de Traian Băsescu în 2004 și a ținut. El ar putea fi pus în aplicare cu complicitatea matelotului sus-menționat și, de ce nu, a doamnei Angela Merkel. Nu trebuie să uităm că Iohannis, ca persoană, nu și-a deteriorat nicio clipă relațiile cu CDU-CSU, partidul de guvernare din Germania, cu toate stropșelile lui Crin și ale lui Ponta în direcția șefilor de la Berlin. Neamțul nostru mitilogic (sau mitic, cu accent pe ultima silabă), odată ales, sau măcar devenit un erou popular, ar putea coagula în jurul un partid pro-prezidențial din familia popularilor, aspirând pigmeul Mișcarea Populară, PDL-ul și oameni de la PNL.
Un al doilea scenariu cu Iohannis prezidențiabil îl văd aplicat tot după o schemă băsistă. Așa cum treaba cu Stolojan retras și Băsescu ieșit la înaintare a funcționat, în cazul ruperii USL uzatul Crin s-ar putea da lovit și să fie scos din Turnul Sfatului ”Fecioara din Sibiu”, cu real succes. Totuși varianta asta mi se pare puțin realistă, fiindcă nu-l văd pe Antonescu sacrificându-se pentru binele partidului și nici pe Iohannis Klaus c-o lacrimă-n ochișor, oftând ”Crine, Crineee…”

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s