Capcana pontarilor

Copilăria mea a fost vag terorizată de un film al lui Sergiu Nicolaescu, ”Capcana mercenarilor”. L-am văzut mai întâi lacinema, după aia, dus cu școala tot pe un mare ecran și de vreo două ori la TVR. Acolo, o seamă de patrioți săraci conduși de incineratul regizor (deh, se combina lupta de clasă cu lupta națională) belea de piei o gașcă de năimiți internaționali aflați sub comanda unui grof. Victor Ponta, în măreața lui înțelepciune politică, s-a gândit ca pe fondul accidentului aviatiac în care au murit Adrian Iovan și Aura Ion să mai taie o felie din salamul structurilor de putere pe care Traian Băsescu îl foloșește pe post de pulan. Ținând cont că în bună înțelegere cu Crin Antonescu, a scăpat de Radu Stroe, un secretar de stat anonim și șefii de la Romatsa, și-a spus că poate să dea de pământ mai ceva decât a căzut avionul și cu șeful STS, Marcel Opriș. Numai că a procedat la fel de pripit și la fel de bezmetic ca și în cazul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, din 2012. Nu neg rolul nociv pe care l-a avut STS de-a lungul timpului, adică potențiala sa implicare dubioasă dubioasă în alegerile din 2009, achiziții sub semnul întrebării, posibile interceptări ilegale, ajutorul dat lui Traian Băsescu la referendum. Tocmai datorită acestor presupuse fapte, însă, relația Băsescu-Opriș e destul de bine sudată. Cum întâi stătătorul de la Cotroceni are drept de veto în CSAT, era clar că se va prevala de el, cu riscul unei mici pierderi de imagine. Semnalul dat de Băsescu a fost mai amplu, el dorind să-i asigure și pe domnii Coldea de la SRI și Predoiu de la SIE că îi susține, deci e valabilă și reciproca. Ca într-o manea, care zicea că ”e copiii mei și-ș mândru de ei!” bulibașa și-a asigurat staborarii că nu cedează în fața facțiunii adverse din șatră. Din cauza asta, în campaniile electorale care urmează, s-ar putea să se scurgă tot felul de documente compromițătoare,din zona serviciilor, împotriva ălora care nu fac jocul vaporeanului.
Victor Ponta ar fi trebuit să nu se grăbească și, dacă voia să aibă sorți de izbândă, să forțeze mai întâi trecerea STS în subordinea guvernului sau a parlamentului, printr-o procedură legislativă.
În filmul lui Nicolaescu, până la urmă eroul principal pierde un picior după o confruntare cu un trădător de neam. În povestea asta, Traian Băsescu și-a ciobit nițel o unghie, dar a rămas călare pe armăsarul miraculos pe care-l constituie serviciile.

Anunțuri

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s