Un paradox tipic românesc, Antonescu şi masonii

Recent, o ”rubedenie” de-a mea cu care activez într-o organizaţie înregistrată legal, m-a invitat să văd colecţia de documente a unui amic de-al lui, pe care acesta le moştenise de la părintele său. Tatăl domnului Mircea Gallin, colonelul Radu Gallin a fost directorul de cabinet al mareşalului Ion Antonescu precum şi traducătorul de germană al acestuia. Am găsit multe mărturii inedite ale colonelului, pe care le voi face publice în intervalul următor. Ceea ce m-a şocat, însă, a fost un document din 1961 din dosarul de Securitate al lui Radu Gallin (fiul său l-a scos de curând de la CNSAS). Din el rezultă că atât şeful de cabinet al Mareşalului cât şi fratele acestuia, Dimitrie, erau urmăriţi în ”Problema Francmasoni”, la Capitolul 2. Despre Dimitrie se precizează chiar că avut gradul 30 în Masonerie şi a fost coleg de lojă cu poetul Alexandru Bilciurescu şi magistratul George Grigoriu, figuri embelmatice ale Masoneriei româneşti interbelice şi de imediat de după război.

Masoni ”buni” şi ”răi”

Apartenenţa la masonerie a colonelului Gallin explică parte din acţiunile sale din timpul războiului, precum obţinerea unor scutiri de muncă obligatorie pentru unii fraţi evrei, protejarea unor foşti oameni politici sau chiar o tentativă individuală a sa de la lua legătura cu aliaţii în vederea unei păci separate. Pe de altă parte, este greu de crezut ca Antonescu să nu fi ştiut de apartenenţa fraţilor Gallin la Francmasonerie. În timpul ”Statului Naţional-Legionar”, atât băieţii lui Horia Sima cât şi Siguranţa dăduseră năvală în sediul lojilor şi confiscaseră evidenţele cu fraţi, procesele-verbale ale ţinutelor şi multe alte documente. Asta ne mai arată încă o dată că Ion Antonescu a jucat la două capete în ceea ce priveşte masonii, pe unii anatemizându-i , acuzând ferm miscarea în general, dar altora vânzându-le indulgenţe, în funcţie de interesul său şi de relaţiile lor.

Dubla măsură

Principala ghioagă a extremei-drepte împotriva Frăţiei, a fost, şi în timpul regimului legionaro-antonescian şi în vremea regimului Antonescu ”pur”, un cetăţean pe nume Toma Petrescu, care-şi făcuse o obsesie-profesie din ”lupta împotriva forţelor oculte”. Acesta, în perioada interbelică editase un ”Buletin anti-iudeo-masonic” neluat în seamă de mută lume. I-a venit apa la moară după 1940, când a organizat o expoziţie antimasonică la Bucureşti (mai exact, pe 25 iulie 1941), cu artefactele şi documentele înfăşcate din loji de legionari. Expoziţia, inaugurată în prezenţa lui Mihai Atonescu și a Mariei Antonescu (nevasta lui Ion)a fost deschisă multă vreme, deoarece, conform lui Constantin Argetoianu, în ”Însemnări zilnice”, mareşalul a mai vizitat-o şi pe 8 mai 1942, după care a emis un comunicat vituperant împotriva Frăţiei. În 1941, acelaşi Toma Petrescu a scos o carte denumită ”Conspiraţia lojilor-Francmasonerie şi creştinism”, care s-a reeditat până în 1944 în încă trei ediţii. În interiorul ei a pus în circulaţie o listă cu numele a aproximativ 1500 de fraţi.

Şi înainte şi după punerea în circulaţie a listei, mareşalul a ordonat excomunicarea din viaţa publică sau epurarea din armată a mai multor masoni care nu-i conveneau. Un colonel Petrini, de exemplu, a fost scos de la comanda unei unităţi militare doar fiincă, fără să fie mason, luase parte în trecut la un banchet organizat de o lojă în cinstea ministrului Trancu-Iaşi. Se pare, totuşi că, bazându-se pe SSI şi pe Eugen Cristescu, el a ”extras” mai multe nume din listele cu masoni care circulau în 1940-1941 şi le-a ocultat. Trebuie să ne amintim doar că, unul dintre motivele declanşării rebeliunii legionare a fost menţinerea ca subsecretar de stat la Ministerul de Interne a lui Alexandru Rioşanu, acuzat de ”verzi” că e mason. Antonescu nu numai că nu l-a dat afară, ba chiar i-a ordonat să se implice în conducerea represiunii împotriva rebelilor legionari. În 1941, după cum zice tot memorialistul Argetoianu, fusese pus în circulaţie jurământul de mason al avocatului Titus Dragoş, numit subsecretar de stat la departamentul ”Românizare, colonizare şi inventar” care trebuia să se ocupe şi cu confiscarea proprietăţilor evreieşti. Dragoş a rămas bine-merci în funcţie.

Datorită descoperirii făcute în dosarul Gallin de la CNSAS, mai avem încă o dovadă a jocului ciudat făcut de Antonescu în ceea ce îi priveşte pe masoni. Rămâne de cercetat dacă mareşalul a acţionat doar din raţiuni personale sau încerca să se folosească de unii dintre ei la jocuri ceva mai mari, cum ar fi implicarea unor membri ai ”Frăţiei Universale” în tratative de pace separată.

Reclame

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s